JOAN LASSÚS (1901-1966)

Neix el 4 d’agost de 1901 a l’Escala al carrer Perxel. El seu pare, Joan Lassús i Saguer, era pescador i treballava la vinya, i la seva mare, Josepa Colomeda i Flaqué, es dedicava a les feines de casa i a vendre el vi. Joan Lassús ajudava el pare en les feines de mar i de la vinya, però ja de ben petit manifestà una gran afecció a la música, que estudià amb un escalenc il·lustre, el compositor i músic Josep Vicens i Juli, avi Xaxu, a canvi d’ajudar-lo a la barberia. Home d’afeccions intel·lectuals, li agradava llegir i estar al corrent de totes les novetats científiques i culturals de l’època, gust que probablement li provenía del seu avi que era maçó.

Abans de morir Esquirol, Joan Lassús li compra la seva primera càmera fotogràfica, una Kodak de caixó per 22 ptes., però en veure que era molt primitiva, l’any 1935, compra una càmera (de placa, format 6/9, amb objectiu Tessar Zeis, de segona mà, de preu 600 ptes. A Barcelona. Influït per la tasca prèvia de Josep Esquirol, a qui considerava un mestre, documentà també nombrosos racons de la nostra vila. Va conrear la fotografia artística destacant per la seva lluminositat sobretot en la fotografia de paisatges. També com Josep Esquirol captà el tipisme dels mariners del port de teranyines. L’any 1954 obté el segon premi en el Concurs Internacional del Foment del Turisme d’Espanya amb la fotografia “La Foradada”.

Seves són nombroses fotografies, com el temple parroquial en flames el 20 de juliol de 1936, com de les obres del Passeig Marítim, el Cementiri Mariner, els primers xalets, i totes les transformacions que anava vivint l’Escala.

Després de la seva mort l’any 1996, la seva hereva Magda Fortuny dipositava a l’Arxiu més de quinze mil negatius de Joan Lassús, que continuen la tasca iniciada pel seu precedent, i contribueixen, sens dubte, a la documentació exhaustiva i de qualitat de l’Escala.