JOSEP ESQUIROL (1874-1931)

Neix a Barcelona el 1874. El 1898 es va casar amb l’escalenca Francesca Alonso. És de suposar que uns anys abans ja es devia establir a l’Escala ja que el seu pare hi consta com a resident. Un cop instal·lat a l’Escala Josep Esquirol comença a desenvolupar una notable activitat fotogràfica al costat d’altres ocupacions, com col·leccionista de peces d’Empúries, venedor de joies, criador de galls, i més tard, proveïdor d’accessoris d’electricitat, recanvis de la casa Ford i benzina per als primers cotxes.

La botiga estava situada a l’antic carrer Major, núm. 7, a l’actual carrer Enric Serra. L’estudi de fotografia era al carrer de la Torre. En Josep Esquirol no solament va ser un retratista d’estudi, sinó que va sortir a documentar tots els esdeveniments de la vida quotidiana. Destaquen entre les seves nombroses fotografies les sèries dedicades a l’ambient marinera a l’antic port de l’Escala, l’inici de les excavacions a Empúries i l’excepcional i molt coneguda col·lecció de caps d’estudi, veritables retrats de creació dedicats als vells pescadors amb cares solcades d’arrugues.

Va col·laborar en nombroses activitats culturals i artístiques. L’any 1910 el trobem com a membre de la delegació a l’Escala de la Junta de Museus de Barcelona, des d’on, junt amb el metge local Rossend Pi, col·laboraria amb Josep Puig i Cadafalch en l’inici de les excavacions oficials i impulsaria la creació d’un museu local. Participà també en l’edició de la revista Costa Brava dirigida per Josep Ballesta Calafat, en la que també hi col·laborà Víctor Català, Josep Puig i Cadafalch, Adrià Gual i Octavi Saltor. Josep Esquirol va morir l’any 1931, als 57 anys.

Indiscutiblement el seu millor legat han estat les fotografies. L’any 1990 Lluís Vilabrú i Josep Clos cediren a l’arxiu prop de 800 negatius que havien Salvat de la destrucció uns anys abans. Després, l’Ajuntament adquiria 500 negatius a Josep Mª Cortal i 1.300 a la Fundació Miró que l’any 1990 organitzaven la Primavera Fotogràfica dedicada a Esquirol en l’apartat de fotografia antiga.

Per l’Escala és un privilegi disposar d’aquest fons format per més de 3.000 negatius d’alta qualitat dipositats a l’AHE