El món d’ahir

Què ens expliquen les fotografies del Fons d’Imatges de l’Arxiu Històric de l’Escala

Fons Josep Esquirol. Imatge 0725. Arxiu Històric de l’Escala

Retrat del pintor impressionista, deixeble de Sorolla, José María Mascort, a principis del segle XX.

Josep Esquirol havia treballat al prestigiós estudi del fotògraf Antoni Esplugas a Barcelona, segurament abans d’establir-se a l’Escala, segons una notícia recollida per Montserrat Baldomà, d’un article aparegut a la publicació El Autonomista. Suplemento Literario del maig de 1908. L’aprenentatge que feu en aquest estudi fotogràfic de Barcelona es veuria reflectit sobretot en el tractament de les fotografies d’estudi que continuarien amb la tradició de la carte de visite i del retrat de posat de les galeries del segle XIX. Normalment aquestes fotografies de retrat eren il·luminades, acolorides o bé retocades i eren presentades en un muntatge clàssic, amb el suport de cartró emmarcant la còpia fotogràfica sobre paper a la gelatina de revelat directe (revelat per contacte i per insolació sobre el mateix negatiu en placa de vidre). Amb els anys, Josep Esquirol, va anar creant presentacions amb amplis paspartouts decorats amb sanefes en relleu i amb el seu logotip imprès, tal i com feien les més prestigioses cases de fotògrafs.

Concretament amb aquestes característiques que acabem d’anomenar, a la col·lecció fotogràfica de la família Mascort de Torroella de Montgrí, tenen la còpia en gelatinobromur i muntada amb el paspartout i l’anagrama de Josep Esquirol (un esquirol que porta una càmera fotogràfica amb trípode), del negatiu en placa de vidre que conservem al fons de l’Arxiu. És un retrat del pintor José Maria Mascort Galibern, oncle del president i fundador de la Fundació Mascort, Ramon Mascort Amigó. La fotografia amb el paspartout apareix en el catàleg de l’exposició Vides privades. Històries compartides, que es va poder visitar a la Fundació Mascort l’estiu de 2018.

 

Més informació:

Vides privades. Històries compartides. Catàleg a cura de Marta Grassot. Fundació Mascort. 2018

https://www.fundaciomascort.com/portfolio/vides-privades-histories-compartides/

Josep Esquirol, fotògraf d’Empúries. Ajuntament de l’Escala-Museu de l’Anxova i de la Sal i Museu de Catalunya-Empúries. 2013