Col·lecció Malacologia

COL·LECCIÓ DE MALACOLOGIA MATILDE ESPINOSA

Aquesta col·lecció completa, propietat de l’Ajuntament de l’Escala, consta d’un total de 7.130 individus de més de 4.000 espècies diferents d’arreu del món, cosa que la converteix en una de les col·leccions de malacologia, la ciència dedicada a l’estudi dels mol·luscs,  més importants d’Europa.  Actualment aquest fons està custodiat per l’Ajuntament de l’Escala però amb la voluntat de que properament es pugui exposar i ser visitable

A l’exposició s’explicarà l’ús que han fet els humans d’aquests animals, ja des de temps immemorials, en àmbits com l’alimentació, l’art i l’ornamentació, i en la vida quotidiana. A més, s’exposarà una selecció de les conquilles més comunes al mar Mediterrani com són les nacres, els corns marins, els dàtils de mar o el cargol punxenc.

A l’Escala tenim la sort de disposar d’aquest fons gràcies a la senyora Matilde Espinosa. Ella va néixer a Tomelloso (Ciudad Real) l’any 1919. La seva passió per les conquilles es va iniciar el 1959 quan va començar a reunir les primeres peces de mol·luscs.

A partir d’aleshores el seu interès va anar creixent, alhora que anava ampliant la seva col·lecció amb viatges i múltiples contactes amb pescadors i experts en malacologia.

Membre de l’Associació Espanyola de Malacologia, al llarg dels anys va aconseguir una extensa col·lecció amb més de 7.130 individus i més de 4.000 espècies diferents de mol·luscs d’arreu del món.

L’any 1998, Matilde Espinosa, va cedir la seva col·lecció a l’Escala, vila on residia. El 2011 va morir a l’edat de 92 anys, deixant una de les col·leccions de malacologia més importants d’ Europa.