EXPOSICIONS TEMPORALS

 

“Nanses i pescadors”

Museu de l’Anxova i de la Sal (MASLE)
del 9 de juliol de 2021 al 21 de febrer de 2022

MES INFORMACIÓ

Aquesta exposició recull les diferents variants de nanses fetes amb la tècnica del teixit triangular elaborades al litoral mediterrani dels Països Catalans, a partir de la recopilació i classificació duta a terme per Josep Mercader, cisteller de Torroella de Montgrí. El visitant, mitjançant diferents plafons, fotografies i peces podrà conèixer i tocar els diferents materials naturals (canya, branca d’olivera, tamariu…), entendre per a quin tipus d’espècie estava concebuda cada nansa i conèixer els testimonis dels qui les feien.

En l’exposició temporal hi ha un apartat dedicat a les nanses i als nansaires de l’Escala amb l’exposició de diferents nanses i jombines del fons del museu, fotografies de persones vinculades a les nanses de l’Escala, així com un audiovisual de l’any 1992 on l’escalenc Mariano Callol Zit enllesteix una nansa davant d’una de les barraques de la Creu.

La nansa és un tipus d’ormeig de pesca que funciona com a trampa, un parany en forma de campana fet tradicionalment amb matèria primera com jonc, canya, branca d’olivera o d’altres espècies vegetals. La seva forma permet atrapar i no deixar sortir diferents tipus de peix, de molusc i de marisc. A l’interior s’hi posa l’esquer, normalment peix blau, que serveix per atraure la captura.

Està previst que el proper 18 de setembre, en el marc de la Festa de la Sal, es presenti el catàleg de l’exposició que donarà inici a la nova col·lecció Els oficis de la Festa de la Sal, editat per l’Ajuntament de l’Escala.

Aquesta exposició compta amb la col·laboració de la Diputació de Girona, de la Departament de Cultura i del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Per poder assistir a aquest acte d’inauguració de l’exposició al Museu de l’Anxova i de la Sal cal fer inscripció prèvia a museu@lescala.cat o al 972 77 68 15

“Un cel de puntes”

Alfolí de la Sal
del 2 de juliol  al 25 d’agost

 

MES INFORMACIÓ

Des del 2 de julliol fins el 25 d’agost es pot visitar a l’Alfolí de la Sal el muntatge Un cel de puntes, una creació col·lectiva de l’Associació de Puntaires de Girona en la que hi han intervingut 50 puntaires.

Aquest muntatge enguany va poder ser visitat al Monestir de Sant Daniel de Girona en el marc del Temps de flors i va ser la quarta participació consecutiva de l’associació, esdevenint aquest any un repte per les puntàires ja que es tracta d’una instal·lació textil i floral de grans dimensions inspirada en el paisatge de la Vall Ombrosa de Sant Daniel.

L’Associació de puntaires de Girona treballa sempre amb materials locals i sostenibles com el lli, la seda i el cotó. Aquest muntatge compta amb la col·laboració de l’Escola Superior d’Art i Disseny la Llotja.