L’agost de 2017, Lluís Albert, nebot de Caterina Albert i Paradís, feia donació del fons Víctor Català a l’Ajuntament de l’Escala. El llegat constava d’uns 5.000 manuscrits (entre la correspondència i l’obra editada) i altres  objectes entre els quals es compten edicions i traduccions de l’obra, pintures a l’oli, dibuixos i gravats, col·lecció d’arqueologia i numismàtica i fotografies i premsa i objectes personals.

La voluntat de l’Ajuntament de l’Escala és la de conservar a l’Arxiu Històric i a l’Alfolí de la Sal-Museu de l’Escala l’important llegat de Víctor Català, i per aquest motiu des de llavors i fins a dia d’avui el Museu de l’Escala porta inventariats i catalogats més de 5.000 objectes de diferents àmbits com són l’arqueologia i la fotografia, també obra artística, objectes personals,  documents, fotografies, llibres, i retalls de diaris i revistes. Els treballs d’inventari i catalogació estan sent duts a terme per la historiadora de l’art Eulàlia Badia.

Caterina Albert, Víctor Català, és l’escalenca més universal i una de les escriptores fonamentals de la literatura catalana del segle XX. Va conrear diferents gèneres literaris: novel·la, narrativa, poesia i  teatre. Però la seva obra més coneguda és Solitud, novel·la cabdal de la literatura catalana i europea amb la qual es consagrà com a escriptora.

Imatge 1: Cavallet i caixa de pintures de Caterina Albert I Paradís Víctor Català

Imatge 2: Detall d’un exemplar de La Cobla signat i dedicat a Víctor Català per Joaquim Ruyra