El dimarts 16 de novembre, en el marc de la 1era Jornada de Patrimoni Funerari, Mariona Font, tècnica del Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala, presentà una ponència sobre la història i l’evolució del Cementiri Mariner de l’Escala. Aquesta ponència es centrà especialment en els usos culturals i patrimonials que s’hi duen a terme d’ençà la seva restauració l’any 2018, com són les visites a la tomba de Caterina Albert i Paradís en el marc de la Ruta Víctor Català, els concerts de música clàssica de formacions de petit format, les actuacions de dansa contemporània i les visites guiades nocturnes com la que es va dur a terme la passada vigília de Tots Sants. També es va poder mostrar la recerca que es va dur a terme, l’estudi arquitectònic i la publicació que n’originà i que forma part de la col·lecció “Viu el patrimoni de l’Escala”.

Precisament la peculiaritat del cementiri mariner de l’Escala, amb la seva arquitectura blanca, la manca de làpides i el fet que tingui de la categoria de Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) va ser destacada pels participants i es va manifestar des de l’organització la voluntat que la següent jornada sobre patrimoni funerari es pugui celebrar a l’Escala.

A més de l’experiència de l’Escala, es van presentar altres ponències sobre cementiris d’altres indrets com Lloret de Mar, Madrid, Ciriego (Cantàbria), Alcoi, Bolonya, entre d’altres.

Aquesta jornada, organitzada per  Cementiris de Barcelona, òrgan depenent de l’Ajuntament de Barcelona, es va realitzar a la Torre de les Aigües del Besòs, seu de l’Arxiu del Poble Nou de Barcelona, coincidint amb el Dia Internacional del Patrimoni Mundial