El passat diumenge 23 de gener es va presentar a l’Alfolí de la Sal – Museu de l’Escala Solitud, de Víctor Català, pseudònim de l’escriptora escalenca Caterina Albert. Considerada una de les obres mestres de la literatura catalana de tots els temps, Solitud narra el trajecte vital i espiritual de la Mila, una dona insatisfeta amb el seu matrimoni, que ha de seguir el marit per fer-se càrrec d’una ermita en una muntanya solitària i abrupta.

Amb una llengua viva, rica i expressiva, i contraposant la realitat de les valls amb l’idealisme de la muntanya, la protagonista inicia un procés d’autoconeixement que la durà a descobrir-se a ella mateixa i a trobar en la solitud la força per trencar amb el seu món quotidià i canviar de vida.

Aquesta nova edició presenta com a epíleg vuit textos breus de narradors contemporanis que ens ofereixen les seves mirades actuals sobre la novel·la: Maria CallísEnric CassasesNajat El HachmiRaül Garrigasait,  Mercè IbarzDolors MiquelVicenç Pagès i Toni Sala. A més, aquesta edició es presenta com un text despullat de les correccions que s’havien introduït en successives edicions, i per tant s’acosta més a la voluntat de l’autora.

Aquesta publicació és un exemple més de la vitalitat i vigencia de l’obra de Víctor Català, i més després de l’edició del facsímil del manuscrit original per part de l’Ajuntament de l’Escala a partir de la donació del fons Víctor Català. D’ençà aquesta donació s’han multiplicat les consultes d’estudiosos i editors a l’Arxiu Històric de l’Escala i aquesta nova edició n’és una mostra.

En la presentació que va tenir lloc ahir a l’Alfolí de la Sal, l’editor, Jordi Cornudella, sentenciava que «Solitud» hauria d’estar sempre disponible a les llibreries. En l’acte també van participar els escriptors Toni Sala, Vicenç Pagès i Enric Cassases.