El passat 12 de noviembre es va inaugurar a l’Alfolí de la Sal – Museu de l’Escala l’exposició «Pujolboira. Apropar-se a la pintura», amb què es va inicià un cicle d’activitats d’homenatge pòstum a Ramon Pujolboira (1949-2019). Aquesta exposició, organitzada des de l’Ajuntament de l’Escala i la Fundació Pujolboira mostra algunes de les pintures, gravats i escultures de Ramon Pujolboira.

La major part d’elles es poden veure a l’Alfolí de la Sal fins el 30 de gener. També hi ha algunes de les obres al Museu de l’Anxova i de la Sal (MASLE) i a la biblioteca Víctor Català. D’altra banda cal destacar que diversos comerços de l’Escala associats a la Unió de Botiguers i Empresaris Turístics (UBET) s’han afegit a l’homenatge amb una exposició de cartells de l’artista.

Aquesta és la primera de les activitats que es faran en els propers mesos. Així, altres activitats d’homenatge previstes són:

-28 de novembre, un recital de poesia, a càrrec de Núria Esponella i Jaume Comas.

-5 de desembre, la conferència «Dues mirades femenines a Pujolboira», amb Mariona Seguranyes i Lurdes Boix.

-12 de desembre, el taller «Com fabricar les teves pintures».

-19 de desembre, una taula rodona amb Ricard Ansón, Daniel Lleixà, Josep Ministral i Lluís Roura (memb res del grup 69) i Jordi Jordà, periodista i secretari de la Fundació Pujolboira.

-9 de gener, un concert-vermut amb Twin Picks

-29 de gener, concert-vermut amb Carles Benavent i Roger Mas.

I finalment, el 30 de gener, acte de cloenda de l’exposició i concert-vermut de música tradicional amb Quarts de Tres.

«Si els pintors deixen una petjada important per la seva obra, Pujolboira també l’ha deixat en molts escalencs i escalenques, els que de petits van passar pel seu estudi d’Albons amb les escoles, els que hi anaven a millorar la seva tècnica, o, en la vessant més personal, en tots aquells que acostumaven cada matí a compartir estones fent tertúlia cafè a alguna de les terrasses de la platja de les barques», recorda l’alcalde de l’Escala, Víctor Puga, al catàleg de l’exposició editat recentment i que es troba a la venda a l’Alfolí i al MASLE.

«Aquesta exposició de l’Escala, la primera després del seu traspàs, és una oportunitat per veure obra recent i no tant recent d’en Pujolboira, en totes les disciplines que va treballar, oli, aquarel·la, gouache, dibuix, gravat, escultura… en petit i gran format. I fins i tot, obres que dificilment es tornaran a veure en públic. Una bona oportunitat per conèixer el seu treball i descobrir el seu art. En Ramon ja no hi és, però el trobarem en les seves obres», remarca Jordi Jordà, periodista i secretari de la Fundació Pujolboira.

«Amb aquesta exposició espero i pretenc que us acosteu a la pintura a través de la mà i del llegat d’en Ramon Pujolboira. Perquè la pintura, l’art i la cultura, és una emoció i espero que amb aquesta exposició descobriu, sentiu i us emocioneu, ja que un país sense cultura és un país sense ànima», conclu el comissari de l’exposició, Jordi Roura.

Aquesta exposició es podrá veure a l’Alfolí de la Sal – Museu de l’Escala fins el proper 30 de gener.