Els passats 8, 9 i 10 d’octubre es va celebrar, al Museu Marítim de Barcelona, el 26è Fòrum de Patrimoni Marítim de la Mediterrània, dedicat enguany al patrimoni cultural immaterial. Aquest Fòrum, organitzat per l’Associació de Museus Marítims de la Mediterrània (AMMM) agrupa diferens museus d’arreu d’aquesta mar i de Portugal. Aquesta associació va nèixer l’any 1993 impulsada des del Museu Marítim de Barcelona (MMB) per coordinador i que impulsés una xarxa de cooperació en l’arc mediterrani per a facilitar la comunicació i la col·laboració entre els museus marítims.

En aquesta edició es varen poder conèixer diferents projectes i experiències de museus que treballen el patrimoni immaterial de la gent vinculada als treballs de la mar. Des de l’Escala es va explicar com des dels coneixements que aporta la memòria oral es treballa en la conservació i protecció del patrimoni vinculat a la pesca i a la salaó. També es varen presentar projectes d’altres municipis catalans com Tarragona, Barcelona, Sant Feliu de Guíxols, Palamós i Torroella de Montgrí, , i, i també de Mallorca, Gènova, Nàpols i altres ciutats de Croàcia, Eslovènia i Portugal.

Precisament en aquesta edició del Fòrum es va produir la renovació de càrrecs del Consell Executiu de l’AMMM, essent escollida Lurdes Boix i Llonch, directora del Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala, com a vicepresidenta primera. Va completar la junta renovada el nou president, Davide Gnola, director del Museo della Marineria de Cesenatico (Itàlia); i com a vicepresident segon Franco Juri, director del Museu Marítim de Piran (Eslovènia) i, com a presidenta d’honor de l’AMMM, Elvira Mata ex-directora del Museu Marítim de Barcelona,i fundadora d’aquesta xarxa.

Des de l’any 2009 el Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala forma part de l’AMMM juntament amb altres museus, institucions i entitats culturals d’altres països com Argèlia, Croàcia, Eslovènia, Espanya, França, Gibraltrar, Grècia, Itàlia, Malta, Montenegro, Portugal, Mònaco i Turquia, amb un total d’una seixantena de membres.
Cal destacar que l’elecció de Lurdes Boix com a vicepresidenta primera és un reconeixement per part dels gestors dels diferents museus a la seva experiència en la recuperació del patrimoni immaterial vinculat a les comunitats marítimes feta des de l’Escala.