En el marc de la 26 Setmana de la Ciència volem felicitar l’aniversari a la primera dona escalenca que va anar a estudiar una carrera

Enguany, en què la 26ena Setmana de la Ciència vol homenatjar les dones que s’han dedicat a la ciencia, volem aprofitar per felicitar a la Pepita Figueras i Cros pels seus 99 anys que va fer el passat 17 d’cotubre, ja que va ser la primera dona escalenca que va anar a estudiar una carrera.

Filla d’una família dedicada al negoci del salaó de l’anxova des d’unes quantes generacions, es va llicenciar en Ciències Químiques, especialitat de Química Analítica, a la Universitat de Barcelona.

És filla de Pepito Figueras Fontdevila, que va ser alcalde de l’Escala els anys de la República, i de Maria Cros Callol (d’aquests Callol provenia el negoci de les anxoves), i germana d’Antonio Figueras Cros, que va ser l’hereu del negoci familiar.

En acabar la carrera es va casar amb Enric Casassas i Simó, company de carrera, i van tenir tres fills. Enric, Maria i Anna. Va treballar uns primers anys al laboratòri farmacèutic Rhône Poulenc de Barcelona, on era la cap del laboratori d’anàlisi de control de qualitat. Feina que es va interrompre l’any 1967 pel trasllat de tota la família a La Laguna (Tenerife, Illes Canàries). Al tornar altre cop a Barcelona a finals del 1969, en un primer moment es va fer càrrec de les classes de Pràctiques de Química Analítica de la nova facultat de Química de la Universitat Autònoma de Barcelona. Més endavant va entrar com a professora de Ciències a la Institució Cultural del CIC i, més tard també com a professora de Química a l’Escola Isabel de Villena, fins que es va jubilar.

Per molts anys Pepita!

Foto: Pepita Figueras Cros davant del Cargol, l’Escala, l’agost de 2019