El premi va ser per Stapferhaus de Lenzburg (Suïssa). No va poder ser, però malgrat tot, estar nominats i participar en aquest important guardó, és un reconeixement per al Museu de l’Escala.

El vídeo del Museu de l’Escala va ser el segon amb més visualitzacions, amb prop de 12.000.

El dijous 6 de maig, a les cinc de la tarda, va tenir lloc la cerimònia de lliurament del premi al millor museu europeu dels anys 2020 i 2021 (European Museum of the Year Awards).

A causa de la pandèmia, la cerimònia, que havia de tenir lloc de manera presencial a Cardiff (Regne Unit) el maig de 2020, es va haver de posposar i finalment es va fer on line, agrupant els 66 museus nominats el 2020 (entre ells l’Alfolí de la Sal-Museu de l’Escala) i els 22 museus nominats el 2021. La cerimònia va ser seguida on line des del Museu de l’Anxova i de la Sal pel regidor de Patrimoni, Martí Guinart, la directora, Lurdes Boix i tot l’equip del museu. Tothom qui ho desitjà igualment la va poder seguir pel canal YouTube de l’European Museum Forum (EMF).

Aquest guardó l’atorga l’European Museum Forum (EMF), organització capdavantera a Europa que té per objectiu donar a conèixer els nous museus europeus i que fa 40 anys que treballa en aquesta missió. Aquest és el guardó museístic més prestigiós d’Europa i és una ocasió important per promoure enfocaments innovadors en el sector dels museus a tot el continent. Cal destacar que no només inclou els museus dels estats que conformen l’Unió Europea, sinó que per aquest guardó competeixen estats d’arreu del continent. Cal destacar que el 2020 només es varen nominar tres museus de l’estat espanyol, entre ells l’Alfolí de la Sal-Museu de l’Escala.

Per a participar-hi tots els museus van haver d’elaborar una memòria explicativa i un vídeo de 5 minuts en anglès presentant el museu i les activitats més importants que desenvolupa. En el vídeo presentat des de l’Alfolí de la Sal-Museu de l’Escala s’hi van incloure imatges de les exposicions de l’Alfolí, del Museu de l’Anxova i de la Sal i de la Casa de Pescadors, això com de la Festa de la Sal, candidata a la llista de patrimoni immaterial de la UNESCO.

El nostre vídeo va tenir prop de 12.000 visualitzacions, essent el segon més visualitzat dels 66 participants del 2020.

El trobareu en el següent enllaç:

https://www.europeanforum.museum/en/emya-twenty-and-twentyone/emya-twenty/

La restauració i museïtzació de l’Alfolí de la Sal com a Museu de l’Escala ja va obtenir  l’any 2018 el premi de l’Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC) en l’apartat de projectes de creació o reforma integral de museus i equipaments patrimonials.