Presentació del llibre El molí de Sant Vicenç de l’Escala amb motiu dels 125 anys de la central elèctrica del molí.

El 29 d’octubre de 1895 l’Escala era el primer poble de l’Empordà i un dels primers de Catalunya en estrenar l’enllumenat elèctric. Aquest fet va ser possible gràcies a la instal·lació, per part del marquès de Dou,  d’una central elèctrica al molí de Sant Vicenç, de la seva propietat. Aquell dia, l’Escala va fer una gran festa per celebrar la instal·lació de 113 punts de llum que il·luminarien els carrers i 3 fanals d’arc voltaic, dos a la platja de l’antic port i un al port d’en Perris que havien de fer llum als mariners en cas de mal temps.

A causa de la pandèmia s’ha hagut d’ajornar la celebració d’aquesta efemèride i es farà el 22 de maig d’enguany, en el Molí on estava instal·lada la central.

L’acte consistirà en una visita guiada, a les 11h, per l’entorn del Molí, visitant el pont del rec Cinyana, la bassa del molí, les restes de la capella de Sant Vicenç i acabant a l’interior de la sala de les moles. A les 12h tindrà lloc la presentació del llibre El Molí de Sant Vicenç de l’Escala,  editat per l’Ajuntament a partir de la recerca feta des del Museu de l’Escala. És el tercer volum de la col·lecció Viu el patrimoni de l’Escala (el primer es va dedicar al Cementiri mariner i el segon a Cinclaus), que vol difondre d’una manera amena el patrimoni del municipi. L’acte s’inclou dins de les XII Jornades del Centre d’Estudis Escalencs i es farà al Molí amb aforament limitat. Cal reserva prèvia a inscripcions.lescala.cat

El llibre fa un repàs històric als molins de l’Escala i aporta dades inèdites del molí medieval de Sant Martí d’Empúries, la distinció entre els molins fariners i arrossers, el conflicte entre nobles per a la construcció del molí del segle XVIII, el rec del Molí i l’arquitectura de l’aigua, de ponts, cadirats i el paisatge de vegetació de ribera, la memòria oral i el lèxic específic de molins. El treball inclou plànols inèdits de l’Arxiu de la Corona d’Aragó i de l’Arxiu-Biblioteca Alòs Dou i es completa amb un capítol dedicat a la mecànica del funcionament de les moles amb dibuixos de l’arquitecte Ramon Ripoll i fotografies de l’associació Cromàtica del CER.