El proper dissabte 31 de juliol a les 19h, al moll pesquer del port de l’Escala (darrera el MARAM), tindrà lloc la presentació del llibre “Trini, la tonyina de l’Escala”, el conte i la història real, de Lurdes Boix (text) i Lluís Roura (il·lustracions), a càrrec de Víctor Puga, alcalde de l’Escala, i Roser Güell, patrona major de la Confraria de Pescadors de l’Escala.

Tot seguit, a les 20,15h, a la Galeria Port25 de l’Escala (carrer del Port núm. 25), es farà la inauguració de l’exposició de les pintures de Lluís Roura que il·lustren el llibre. Pel que fa a les il·lustracions creades expressament per Lluís Roura, es podran veure a la galeria d’art Port 25 en una exposició temporal formada per 15 olis sobre tela de petit format, i tres quadres clàssics del pintor. Es tracta de la primera exposició de l’artista des del 2017.

El llibre, editat pel Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala, inclou un conte amb il·lustracions creades expressament per Lluís Roura, fotografíes de diversos autors, un vídeo elaborat per Canal 10 a partir de gravacions de diversa procedència i la història real amb entrevistes als pescadors que van decidir tenir-ne cura any rera any. Tant el conte com les il·lustracions volen transmetre un missatge de solidaritat i de respecte pel medi ambient, així com també acostar l’art als més petits.

Es tracta d’un llibre inspirat en la història real d’un fet excepcional: com des de l’any 2015 cada any, durant uns dies, la mateixa tonyina torna al port de l’Escala. El primer any va arribar ferida i va ser alimentada pels pescadors i pels centenars de persones que va atraure aquest fet. Els pescadors la varen batejar amb el nom de Trini, en honor de la secretària de la Confraria de Pescadors, Trini Agúndez. El 2020 va venir acompanyada d’una tonyina més petita batejada amb el nom de Roser, en honor de la presidenta de la Confraria, Roser Güell.

La tonyina ha anat tornant cada any (excepte el 2019), sempre pels volts de Nadal, convertint-se en tota una referència anual esperada i arribant a ser fins i tot un reclam turístic. Aquesta noticia ha transcendit l’àmbit local i ha aparegut en diferents mitjans de comunicació de  Catalunya i fins i tot a l’estranger