El museu Alfolí de l’Escala, inaugura aquest dimecres 31 d’agost a les 19:00 h,  l’exposició Joan Massanet de l’Escala. L’alquimista d’avantguarda en el mar d’Empúries, comissariada per la Doctora en Humanitats i historiadora de l’Art Mariona Seguranyes.

L’exposició és una revisió de tota la trajectòria de Joan Massanet, contextualitzant-lo a l’època, amb les seves arrels escalenques i el paisatge que l’embolcallava i estirant els fils dels artistes i crítics coetanis amb els que es va relacionar. La mostra consta d’una quarantena d’obres, entre olis, collages, dibuixos i escultures a més de documentació, de la que destaca una postal de Salvador Dalí adreçada a Joan Massanet de l’estiu del 1931, una fotografia que Massanet va adreçar a Dalí en facsímil i dues cartes en facsímil de Massanet adreçades al crític Sebastià Gasch, fins ara inèdites. També hi són presents a l’exposició fotografies i catàlegs de l’arxiu personal del pintor i el seu cavallet  i una de les verges romàniques de la seva col·lecció intervingudes pel mateix artista.  Destaquen de l’exposició dues obres inèdites, Prestidigitador decapitat, de cap el 1939 i Verge i mascaró entre el 1932-1942, a més d’altres obres poc vistes i conegudes i d’altres emblemàtiques i rellevants.

Aquesta mostra vol explicar el periple de l’artista, cercant les seves fonts d’influència i el seu diàleg amb els protagonistes de l’avantguarda catalana, com el mateix Dalí, Sebastià Gasch, o el galerista Josep Dalmau i el seu amic Àngel Planells.

Les obres i documentació procedeixen de diverses col·leccions particulars de l’Escala, Figueres, Llançà i Barcelona, a més de l’arxiu personal de l’artista i del Museu de l’Empordà. La part de  documentació reproduïda en facsímil, prové de la Biblioteca de Catalunya, i del Centre d’Estudis Dalinians, Fundació Gala-Salvador Dalí. Des d’aquí el nostre agraïment a tots els prestadors i institucions implicades.  L’exposició s’acompanyarà de l’edició d’un llibre-catàleg on es recull tota la recerca portada a terme per la seva comissaria i a on es cataloga a més de l’obra present a l’exposició d’altres obres procedents de diverses col·leccions particulars.

Joan Massanet, farmacèutic de professió, és l’alquimista en el mar d’Empúries, que dominava un llenguatge avantguardista, des del surrealisme, a l’expressionisme i la pintura matèrica, per a extreure a fora tot l’univers del seu interior, essència i mitologia d’un passat ancestral de l’Empordà. La seva obra avui ens connecta amb Dalí, Miró, els surrealistes empordanesos i l’avantguarda catalana, que es trobava lligada a tot el que succeïa a París i Nova York. Les seves escultures invoquen un passat ancestral que remet directament al de les antigues civilitzacions de l’Empordà, ben representades a Empúries. Un darrer àmbit d’aquesta exposició és el dedicat al seu taller, l’espai màgic de creació, on invoca els esperits de les seves obres, rodejat de tot allò que alimenta la seva activitat artística, imprescindible per entendre el seu periple. Iniciem doncs aquest viatge envers l’univers interior del Massanet i d’una part dels protagonistes de l’avantguarda catalana.