El proper diumenge 29 de maig a les 12 del migdia tindrà lloc una audició del taller de cançons tradicionals dirigit per Ramon Manent i amb la participación dels seus alumnes. Aquest taller, desenvolupat durant deu sessions entre els mesos de març i maig, commemora l’inici de les Missions de Recerca de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, l’any 1922, ara fa tot just 100 anys.

En aquesta audició es cantarà un programa variat de cançons de tradició oral, rescatades de l’oblit per a ser cantades en viu, amb naturalitat i sense artificis, recollides a l’Escala i a Mataró per Palmira Jaquetti, Joan Tomàs, Esteve Albert, Lurdes Boix i Ramon Manent.

L’any 1922, és a dir ara fa justament cent anys, sota l’impuls del mecenes Rafel Patxot i a través de l’Orfeó Català és va iniciar l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. La iniciativa tenia per objectiu recollir per tot Catalunya les cançons que encara perduraven en la memòria de la gent. Les sortides a tal efecte s’anomenaven Missions i estaven formades en general, per un músic que recollia les melodies al dictat i un literat u home delletres que transcrivia els textos de les cançons. Degut ala guerra civil, moltes de les fitxes que es varen recollir varen custodiar a Suïssa i no van ser retornades al país fins ja el segle XXI. El Pare Massot de Montserrat va ser l’encarregat d’ordenar, inventariar i publicar totes aquelles fitxes, textos i partitures que avui, sortosament ja podem consultar i sobretot, tornar cantar.

El repertori d’aquest taller procedeix en bona part del recull fet per Palmira Jaquetti en les dues estades que va fer a l’Escala l’any 1929. Altres venen de la recerca feta pel mestre Joan Tomàs (del qual l’any passat en celebràvem el 125è aniversari) i l’erudit Esteve Albert l’any 1932 a Mataró i que van ser publicades per Jaume Arnella i Els Garrofers l’any 2004.

Després de la bona acollida del Taller de Cançons Tradicionals de l’any passat, que va coincidir amb l’any Palmira Jaquetti i els 125 anys del naixement del músic Joan Tomàs, aquest 2022 la segona edició del taller s’ha consolidat com a una esperada cita amb la música tradicional a l’Escala.

Lloc: Alfolí de la Sal-Museu de l’Escala

Hora: 12h

Per més informació museu@lescala.cat  972 77 68 15