El proper dijous 28 de juliol a les 8 de la tarda s’inaugura, al Museu de l’Anxova i de la Sal (MASLE),  l’exposició fotogràfica L’Escala des del mar. Homenatge a Miquel Bataller Fàbregas. La costa del Montgrí: de Sant Martí d’Empúries a cap Castell – la Foradada.

L’acte d’inauguració d’aquesta exposició, que ressegueix el litoral escalenc, anirà acompanyada de la presentació d’un llibre amb el mateix títol realitzat des del museu, una publicació que ens vol guiar per l’antic terme de l’Escala, en la seva vessant marina, des del Riuet fins a cap Castell i la Foradada, explicant-ne la seva toponímia i també llegendes i fets ocorreguts en les seves coves i cales.

 

Tant l’exposició com el llibre serveixen d’homenatge al fotògraf Miquel Bataller Fàbregas (Girona, 1942 – l’Escala, 2020), el qual no era només un fotògraf sinó un autèntic documentalista, ja que entrevistava  famílies de pescadors i gent gran de l’Escala perquè la memòria no es perdés.  Entre els anys 1970 i 80  entrevistà Josep Cortal Boada “Papat”, pescador de memòria excepcional que li va recitar tots els topònims de la Costa Brava, a més d’anècdotes i vivències. Acompanyat de l’avi “Papat”, del secretari de la Confraria de Pescadors de l’Escala, de Josep Simón Brugués i el patró Josep Ros Pijoan resseguiren la costa del Montgrí, des de Sant Martí d’Empúries a cap Castell, enregistrant cada indret, incloent l’interior de les coves. A més va enregistrar la veu del pescador, que li contava anècdotes sobre la pesca, el contraban i vivències personals de cada indret.

Per poder realitzar el llibre i l’exposició s’ha comptat amb la inestimable ajuda del seu fill, Xavier Bataller, que ha heretat la passió del seu pare envers la fotografia, acompanyat del seu germà Marc, de Sergi Pujol, que ha fet les fotos aèries, i l’equip del Museu de l’Anxova i de la Sal, que han escrit els textos que acompanyen les fotografies. Junts varen fer, aquest mes de juny, dues passejades amb la barca de Josep Ros i els seus fills Josep i Maria per identificar els accidents geogràfics de la costa i realitzar les fotografies actuals que amplien el treball de Miquel Bataller. La voluntat de Miquel Bataller era fer un llibre amb fotografies documentades, que avui veu la llum com a homenatge a la seva persona i excel·lent tasca.