L’agost de 2017, Lluís Albert, nebot de Caterina Albert i Paradís, feia donació del fons Víctor Català a l’Ajuntament de l’Escala. El llegat constava d’uns 5.000 manuscrits (entre la correspondència i l’obra editada) inventariats per la Institució de les Lletres Catalanes i uns 5.000 objectes entre els quals es compten edicions i traduccions de l’obra, pintures a l’oli, dibuixos i gravats, col·lecció d’arqueologia i numismàtica i fotografies i premsa i objectes personals.

Des de llavors des de l’Ajuntament de l’Escala mitjançant l’Arxiu Històric de l’Escala s’ha treballat en la seva restauració. En una primera fase es va restaurar l’obra gràfica i pictòrica de l’escriptora, així com també l’original manuscrit de l’obra Solitud., que ja es pot veure a l’Espai Víctor Català ubicat a la segona planta de l’Alfolí de la Sal – Museu de l’Escala.

Ara ens acaba de ser retornat una altra part d’aquest fons, la segona fase d’entrega de materials degudament restaurats durant cinc mesos al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès, on s’han recuperat vora mig miler de documents, fonamentalment originals manuscrits, el fons epistolar (cartes) i revistes. Precisament la restauradora encarregada, Carme Balliu, remarca que s’ha fet una restauració full per full, que ha suposat el treball de dues persones durant cinc mesos.

En aquests moments s’ha restaurat ja aproximadament un 70% del llegat de l’escriptora que és al fons municipal. Una tercera fase per restaurar tot el fons Víctor Català s’està duent ja a terme durant aquest 2020 i com en les anteriors el cost és assumit des del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Igualment cal destacar que es continua digitalitzant tot el fons per tal que pugui ser consultable sense haver de manipular els documents originals.