Presentació del llibre “El cementiri mariner” a l’Alfolí de la Sal – Museu de l’Escala

El divendres 25 a les 19h a l’Alfolí de la Sal – Museu de l’Escala va tenir lloc la presentació del llibre El Cementiri Mariner de l’Escala, Aquest és el primer volum de la col·lecció Viu el Patrimoni, impulsada des del Museu, que vol acostar els monuments de l’Escala al gran públic, amb una edició de butxaca, explicada de manera amena, però amb rigor històric. El llibre, coordinat per Lurdes Boix, directora del Museu i l’historiador Jaume Badias, amb textos de diversos historiadors, s’acompanya de fotografies antigues de l’Arxiu Històric de l’Escala i de fotografies actuals fetes expressament per l’Associació de Fotografia Cromàtica del CER, així com de dibuixos de l’arquitecte Ramon Ripoll.

A la vegada, també s’inaugurà l’exposició de fotografia del mateix títol coproduïda per el Museu de l’Escala i l’Associació de Fotografia Cromàtica del CER Tot seguit l’actor i poeta Jaume Comas, recirà poemes d’autors diversos com Víctor Català, Maria Àngels Anglada, Paul Valery, Josep Maria de Sagarra i el mateix Jaume Comas, dedicats a cementiris. Al finalitzar l’acte es va projectar un audiovisual de 4 minuts dedicat al bombardeig a l’Escala, editat per Ildefons Clos, president de Cromàtica, amb la cançó de Josep Tero “A 23 de gener”, dedicada al bombardeig a l’Escala de 1939 i un al·legat en favor de la pau.

Aquests actes complementen el que va tenir lloc el passat divendres 18 de gener, en commemoració del 50 aniversari de la mort de l’escalenc i polític d’ERC, Martí Rouret i Callol, que fou secretari del president Lluís Companys. L’acte consistí en una taula rodona on es glossà la figura de Rouret a càrrec del pedagog Salomó Marquès, el diputat Rafel Bruguera i l’historiador mexicà José Maria Murià, nebot del polític, que fou clau en l’evacuació del govern els últims dies de la Guerra Civil i mà dreta de Companys durant tot el seu mandat.