Aquest dissabte 12 d’octubre l’Escala se suma a les Jornades Europees de Patrimoni. Aquest any des del Museu de l’Escala volem que el focus de les activitats es centri en la nostra més gran escriptora, Caterina Albert Víctor Català i la seva vinculació amb el veïnat de Cinclaus i, concretament, en la capella de Santa Reparada.

De fet, l’activitat s’inicia a les 12h del dissabte 12 d’octubre amb la visita guiada al veïnat de Cinclaus. Tot seguit, es durà a terme un concert a dues veus a la capella de Sta. Reparada de Cinclaus, amb lectura de poemes de Víctor Català i música de Narcisa Freixas, a càrrec d’Anna Casas i Carme Ubach (arpa). L’activitat és gratuïta però cal fer reserva prèvia a museu@lescala.cat ja que l’aforament màxim de la capella és de 30 persones.

Víctor Català i Cinclaus

La relació de Caterina Albert, Víctor Català, amb Cinclaus s’origina pel fet que un avantpassat de la familia Albert, en Martí Paradís i Oller, es dedicava al comerç amb Amèrica i un cop es va enriquir, comprà aquests masos i terres del terme de Cinclaus.

Caterina Albert, Víctor Català, va ser un personatge molt polifacètic, ja que a més d’escriptora dibuixava i pintava i va ser molt aficionada a l’arqueologia  i a l’etnologia. L’any 1908 s’inciaren les excavacions oficials a les ruïnes d’Empúries i de ben segur això influí en la decisió de Caterina Albert d’iniciar les excavacions a Cinclaus, concretament a la capella de Santa Reparada. Sembla ser que sota la llinda descobrí restes d’un mosàic d’època romana, entre altres restes arqueològiques que localitzar i inventariar amb detall, seguint la metodología de treball de camp arqueològic. Així aconseguí una extensa col·lecció que malauradament li fou incautada durant la guerra civil, entre els anys 1936 i 1939.

La vinculació de Caterina Albert és tan forta amb Cinclaus que si l’atribueixen els goigs de Santa Reparada. Segurament l’aplec va deixar empremta en l’escriptora, de fet Solitud s’escriu quan l’aplec era més concorregut per la gent de la comtrada.

La vinculació de la familia Albert amb Cinclaus ha estat fonamental per donar a conèixer i reivindicar-lo. Lluís Albert explica com per la vigilia de Santa Reparada, a l’espaiosa entrada de la casa pairal, la germana de Caterina Albert, l’Amèlia, preparava artístiques garlandes amb flors per engalanar el dovellat dintell de la porta entrada, l’altar barroc i la petita nau. L’endemà anaven tots amb tartana cap a Cinclaus. Després de l’ofici, l’àpat de festa amb parents, amics i convidats es feia a la sala menjador del mas Concas.

A la tarda, davant la capella hi havia una ballada de sardanes. L’any 1922 Caterina Albert, en la seva faceta de reuperació de la cultura popular, hi va organitzar una ballada del contrapás llarg de l’Empordà.

L’any 1997 l’Ajuntament de l’Escala va adquirir la capella i la Generalitat de Catalunya va procedir a la seva restauració. En l’excavació practicada pels arqueòlegs d’Empúries l’any 2003 es varen posar en evidencia restes romanes del mosaic que havia excavat Caterina Albert.

Actualment, la capella de Santa Reparada forma part dels Espais Víctor Català, juntament amb l’Espai Víctor Català de l’Alfolí de la Sal, al centre de l’Escala, i també del futur Espai Víctor Català-Clos del Pastor, que recullirà la seva trajectòria com a escriptora però també com a pintora.