PUBLICACIONS A LA VENDA AL MUSEU DE L’ANXOVA I DE LA SAL I A L’ALFOLÍ DE LA SAL – MUSEU DE L’ESCALA

VIU EL PATRIMONI DE L'ESCALA

COL·LECCIÓ DEL MUSEU

MONOGRAFIES LOCALS

MÓN VÍCTOR CATALÀ

CARPETES DE FOTÒGRAFS DE L'ESCALA

COL·LECCIONS DIGITALS

CDS DE MÚSICA TRADICIONAL

GRAN FORMAT

QUADERNS D'ARTISTES DE L'ESCALA

MONOGRAFIES

COL·LECCIÓ VIU EL PATRIMONI DE L’ESCALA

El cementiri mariner

DIRECCIÓ DE LA COL·LECCIÓ: Lurdes Boix
COORDINACIÓ: Jaume Badias
EQUIP DE REDACCIÓ : Eulàlia Badia, Jaume Badias, Lurdes Boix, Mariona Font, Ramon Ripoll
FOTOGRAFIES: Associació Fotogràfica Cromàtica CER, J. Lassús, Gildo, MAC-Empúries, J. Esquirol, V. Richards, Arxiu Històric de l’Escala (AHE)
 EDICIÓ: Ajuntament de l’Escala amb la col·laboració de la Diputació de Girona, 2018
70 pàgines
ISBN: 978-84-09-05262-2
PREU 9 €

Cinclaus i la capella de Santa Reparada

Direcció de la col·lecció: Lurdes Boix
Coordinació: Jaume Badias
Equip de redacció: Eulàlia Badia, Jaume Badias, Lurdes Boix, Mariona Font, Miquel Dídac Piñero, Ramon Ripoll
Fotografies: Associació Fotogràfica Cromàtica CER, Joan Clos, Josep Esquirol
EDICIÓ: Ajuntament de l’Escala, 2019
COL·LABORACIÓ: Diputació de Girona  / Centre d’Estudis Escalencs
70 pàgines
ISBN: 978-84-09-12481-7
PREU 9 €

El Molí de Sant Vicenç

Direcció de la col·lecció: Lurdes Boix
Coordinació: Jaume Badias
Equip de redacció: Jaume Badias, Lurdes Boix, Mariona Font, Miquel Dídac Piñero, Ramon Ripoll
Fotografies: Arxiu Històric de l’Escala (AHE), Associació Fotogràfica Cromàtica CER, Miquel Bataller, Pep Botey, Josep Maria Cortal, Josep Esquirol, Joan Lassús, Antonio Montesinos, Jaume Salvat.
EDICIÓ: Ajuntament de l’Escala, 2020

70 pàgines
ISBN: 978-84-09-12481-7
PREU 9 €

MÓN VÍCTOR CATALÀ 

Caterina Albert i Paradís “Víctor Català”

Actes de les primeres jornades d’estudi sobre la la vida i l’obra de Caterina Albert i Paradís “Víctor Català”
L’Escala, 9-11 d’abril del 1992

A CURA d’Enric Prat i Pep Vila

Aquest volum recull els treballs presentats a les Primeres Jornades d’Estudi sobre la vida i l’obra de Caterina Albert “Víctor Català”, celebrades a l’Escala durant la primavera del 1992, patrocinades pel seu Ajuntament i per la Diputació de Girona. Vint-i-cinc estudiosos ofereixen més d’una vintena d’aproximacions a diversos aspectes de la personalitat i l’obra de Caterina Albert, una obra que dia a dia guanya reconeixement, com ho demostres les traduccions recents i el contingut d’aquesta mateixa miscel·lània. Per bé que continua predominat l’interès per Solitud (a la qual es dediquen específicament la majoria de les comunicacions), no es deixen de banda el teatre i els contes (ni, en menor mesura, la poesia) i hi ha algunes aproximacions de caràcter biogràfic. Entre les novetats que cont, destaquem la trentena de reproduccions en color de l’obra plàstica de Caterina Albert, analitzada en dos dels estudis. Inclou a més una bibliografia molt àmplia, que té en comptes tots els colums i la major part dels articles i ressenyes que li han estat dedicats fins al dia d’avui i que serà d’una gran utilitat per a tots els interessats en la gran escriptora escalenca.

EDICIÓ Ajuntament de l’Escala / Diputació de Girona, 1993

ISBN 84-7823-401-9

600 pàgines

PREU 27 €

Caterina Albert i Paradís Víctor Català, vista per un escalenc

Allò que les biografies no diuen

AUTOR: Ricard Guanter i Flaqué

En el centenari de la publicació de la seva obra mestra de Víctor Català, Solitud, convertida en tot un clàssic, segueix despertant passions entre els seus estudiosos, lectors i admiradors en general.

ASSESSORAMENT LINGÜÍSTIC: Joaquim Armengol i Fèlix Guanter

EDICIÓ: Ajuntament de l’Escala / CCG Edicions, 2006

ISBN: 84-96444-57-0

280 pàgines

 

PREU

20 €

II Jornades d’estudi «Vida i obra de Caterina Albert i Paradís (Víctor Català), 1869-1966»

L’Escala, 20, 21 i 22 de setembre de 2001

AUTORS: Enric Prat  / Pep Vila

RESSENYA
Aquest volum recull les ponències i les comunicacions presentades a les Segones Jornades d’Estudi “Vida i obra de Caterina Albert i Paradís (Víctor Català)”, celebrades a l’Escala els dies 20, 21 i 22 de setembre de 2001, patrocinades per l’Ajuntament de l’Escala i per la Diputació de Girona. Al costat dels treballs que responen a la permanent fascinació exercida per Solitud, presenta també estudis dedicats a la narrativa i obra teatral. També presenta una anàlisi de la seva aportació com a dibuixant i il·lustradora, contribucions a l’estudi de la correspondència i la descripció de la labor de restauració del manuscrit de Solitud.

EDICIÓ: Ajuntament de l’Escala / Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2002
637 pàgines

ISBN: 84-8415-391-6

PREU 27 €

Les rondalles de SOLITUD de Víctor Català

PRESENTACIONS: Víctor Puga i López  /  Lurdes Boix i Llonch
PRÒLEG: Pep Vila i Medinyà
 IL·LUSTRACIONS: Maria Casassas i Figueras
 FOTOGRAFIES : Joan Lassús / Pilar Aymerich / Foto-Vídeo Reynés

RONDALLES:
El Sol de Murons, del capítol Neteja
El senyor de Llisquents, del capítol Vida enrera
Floridalba i les encantades, del capítol Rondalles

RESSENYA – Presentem un nou llibre de llegendes de l’Escala Aquesta vegada són les rondalles que apareixen a l’obra cabdal de Víctor Català, Solitud, il·lustrades amb excel·lents dibuixos creats expressament per Maria Casassas i Figueres.

EDICIÓ: Ajuntament de l’Escala / Museu de l’Anxova i de la Sal, 2016
28 pàgines
ISBN: 978-84-617-4480-0

PREU 10 €

Els paisatges de Caterina Albert i Paradís, Víctor Català

DE: Jordi Boix i Lurdes Boix
amb fotografies de Pilar Aymerich

A CURA DE: Lurdes Boix

 RESSENYA
En el centenari de la publicació de Solitud (1905-2005), Els paisatges de Caterina Albert i Paradís, Víctor Català és un recorregut vital i literari a través dels indrets de l’Escala i rodalies, vinculats a l’autora, acompanyat de fragments de la seva obra literària

EDICIÓ: Ajuntament de l’Escala, 2005

140 pàgines

ISBN: 84-606-3811-1

 PREU 20 €

GRAN FORMAT

L’Alfolí de la Sal de l’Escala

COORDINACIÓ DELS TEXTOS: Lurdes Boix

 RESSENYA
L’Alfolí de la Sal ens ajuda a explicar, com cap altre element patrimonial, la història recent de la nostra vila marinera, en la qual el comerç de la sal i la funció de duana marítima, juntament amb l’activitat pesquera i la salaó, en poques dècades van comportar un creixement econòmic i demogràfic importantíssim, fins convertir l’Escala en vila l’any 1766.

EDICIÓ: Ajuntament de l’Escala amb la col·laboració de la Diputació de Girona, 2017

PREU 25 €

L’Alfolí de la Sal de l’Escala

L’Escala, imatges de tres segles

TEXTOS: Lurdes Boix

PINTURES: Lluís Roura

RESSENYA
L’entrada del segle XXI ha propiciat l’aparició en els darrers anys d’una sèrie de reculls fotogràfics confegits amb la voluntat de presentar una imatge retrospectiva de l’evolució d’una ciutat o d’un país d’ençà de la difusió de la fotografia a partir de la segona meitat del segle XIX.

Aquest llibre de Lurdes Boix i Lluís Roura aporta un conjunt de característiques ben diferenciadores dins d’aquest context general que comentàvem, reflectit en primer lloc en la tria d’imatges i, segonament, en la inserció de la pintura paisatgística.

EDICIÓ: Brau Edicions SL, 2018 (4a edició)
356 pàgines
ISBN: 978-84-95946-89-8

 PREU 65 €

L’Escala, imatges de tres segles

Les mil i una… amb anxoves

AUTORS: Milena Llop / Carles Serra

Les mil i una… amb anxoves és un títol suggeridor. És la faula d’una fantasia que es perfila entre el somni i la il·lusió. Perquè parlar d’anxoves no és tan sols ressaltar les excel·lències d’un peix. Parlar d’anxoves és parlar d’una cultura, d’un art, d’un poble i de la seva gent i d’un univers molt particular, el dels qui senten i expressen la seva devoció pel mar i les seves tradicions. En aquest llibre descobrim que l’anxova mou molt més que una indústria o un comerç, que es tracta d’una forma de vida profundament arrelada en el sentiment d’un poble, l’Escala, i en la manifestació de les seves creences.

EDICIÓ: Ajuntament de l’Escala
160 pàgines
ISBN: 978-8495946225

PREU 32 €

Les mil i una… amb anxoves

PEDRA VIVA Les gàrgoles de l’església de l’Escala

AUTORS: Montserrat Caldés (fotografies) / Enric Casasses (poemes)

L’any 1938, el senyor Francesc Balaguer va publicar un article en el qual ens parla d’un element molt poc estudiat i conegut com són les gàrgoles. En ell ens convida per boca del seu avi a mirar ben enlaire: “Et convindria aixecar més sovint el cap, mirar amunt, observar les gàrgoles de l’església, per exemple”. Aquesta és la intenció metafòrica que tenen els autors del llibre. Les fotografies de Montserrat Caldés i els poemes d’Enric Casasses ens conviden a conèixer les gàrgoles de l’església de Sant Pere de l’Escala. Ens fan mirar amunt, amb la ment clara i el cor obert. L’observació de les gàrgoles pot ser un bon inici.

EDICIÓ: Edicions Vitel·la, 2014
210 pàgines
ISBN: 978-8493851484

PREU 35 €

PEDRA VIVA

COL·LECCIÓ DEL MUSEU

L’Alfolí i la Festa de la Sal a l’Escala

AUTORA: Lurdes Boix

RESSENYA
L’Alfolí i la Festa de la Sal a l’Escala és un llibre que ens endinsa en el món de la sal, element essencial en la història de la humanitat i en la importància dels alfolins (els magatzems reials de la sal) en el seu comerç i distribució. L’Alfolí de l’Escala, dels pocs que es conserven a Catalunya, va propiciar el creixement del poble i ha estat declarat monument nacional.

La Festa de la Sal va néixer l’any 1997 per a conmemorar el III centenari de l’Alfolí, amb una recreació de l’arribada dels vaixells de la sal i una mostra d’oficis mariners. Amb el temps s’ha convertit en una festa de recuperació de patrimoni immaterial de l’Escala vinculat als seus orígens més remots: la pesca i la salaó d’anxova i sardina, i també en un retrobament de la gent del poble amb les seves arrels i en un pont d’intercanvi i amistat amb altres cultures de la Mediterrània i del món. L’excepcional marc on se celebra, la platja de l’antic port, amb el fons d’Empúries completament verge, ha atret multitud de fotògrafs que han deixat testimoni de la singularitat i plasticitat de la festa.

EDICIÓ: Ajuntament de l’Escala amb el suport de la Diputació de Girona, 2007
CORRECCIÓ LINGÜÍSTICA: Joaquim Armengol
ISBN: 978-84-96766-34-1
206 pàgines

PREU 25 €

L’Alfolí i la Festa de la Sal a l’Escala

Anar a fer tenda. Les acampades de pescadors escalencs a la Costa Brava

AUTORS: Lurdes Boix / Pere Barreda

RESSENYA
És un llibre que ens submergeix en l’ambient d’una tradició marinera ancestral: les migracions estivals de pescadors escalencs a diferentes cales de la Costa Brava per pesca i vendre peix als mercats més propers i estalviar diners per l’hivern. Amb testimonis directes i fotografies antigues, els textos ens parlen també de la convivència que es va establir entre aquestes famílies de pescadors i els veïns dels pobles on acampaven. El llibre es complementa amb un recull fotogràfic de la festa que es fa a la Cala Rovira de Platja d’Aro per rememorar aquesta antiga tradició: l’anomenat Aplec dels Escalencs

EDICIÓ: Ajuntament de l’Escala i Ajuntament de Castell-Platja d’Aro, 2006
88 pàgines
ISBN: 84-96444-86-4

PREU 15 €

Anar a fer tenda

Tres llegendes del Montgrí a l’Escala

Text de presentació – Estanislau Puig i Artigues
Pròleg, selecció i transcripció dels textos de les llegendes – Lurdes Boix i Llonch
Il·lustracions creades expressament per: Maria Casassas i Figueras
Fotografies – Miquel Bataller i Fàbregas
Transmissió original de les llegendes
El bramul de la cova de Baix de Cols: Joan Ballesta i Molinas, Calafat.
La fada de cala Ferriol: Joan Ballesta i Molinas, Calafat.
La cova de Mala Clivilla: Lluís Albert i Rivas.

RESSENYA
Els paisatges creen llegendes basades moltes vegades en fets naturals. Els nostres avantpassats, amb la seva imaginació varen crear llegendes relacionades amb aquest paisatge i van donar noms ben característics als accidents geogràfics de la costa del Montgrí.

EDICIÓ:  Museu de l’Anxova i de la Sal, 2013
28 pàgines
ISBN: 978-84-616-6911-0
PREU 10 €

Tres llegendes del Montgrí a l’Escala

Una mar de vinyes. El conreu de la vinya i el vi a Empúries, l’Escala i el Montgrí

COORDINACIÓ DE L’EXPOSICIÓ I DEL CATÀLEG: 
Lurdes Boix i Llonch (AHE-MASLE)
Joaquim Tremoleda i Trilla (MAC-Empúries)

RESSENYA
La vinya i el vi formen part indissociable de la nostra cultura i ha caracteritzat, totes i cadascuna de les etapes històriques del nostre país petit, l’Empordà i l’àrea que es troba a l’entorn del massís del Montgrí. Des dels fenicis i els grecs fins avui dia, el vi ha estat present a casa nostra com element de prestigi i com a part de la dieta alimentària. Al llarg de les pàgines d’aquesta publicació, que s’han encarregat a autors que han fet i fan recerca en aquest camp d’estudi descobrirem el paper que ha jugat el vi en les diferents societats.

EDICIÓ: Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries i Ajuntament de l’Escala, 2016
96 pàgines
ISBN: 978-84-8067-143-9

PREU 10 €

UNA MAR DE VINYES

La salaó de peix a Empúries i a l’Escala. Del garum a l’anxova

Catàleg de l’exposició celebrada al Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala del juliol al desembre de 2014

 AUTOR (coord.): Joan Badia i Homs

 RESSENYA
L’Escala ha conservat al llarg dels segles una tradició que l’ha fet coneguda arreu: la salaó d’anxoves. Des de la factoria de salaons de peix de la Neàpolis d’Empúries, del segle I dC, fins a les modernes fàbriques d’anxova, aquest coneixement mil·lenari s’ha anat perpetuant al llarg de temps fins arribar als nostres dies en què l’anxova és un dels elements que defineixen la identitat de l’Escala com a poble, a més de format part dels plats de la cuina més avançada.

EDICIÓ: Ajuntament de l’Escala / Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries, 2014
100 pàgines
ISBN: 978-84-8067-134-7

PREU 18 €

La salaó de peix a Empúries  i a l’Escala

El conreu de l’arròs Ampostins i valencians a l’Escala

Llibre fruit de les VI Jornades del Centre d’Estudis Escalencs. El volum va acompanyat d’un CD amb el documental que recull el testimoni oral dels fets.

RESSENYA
El Centre d’Estudis Escalencs i el Museu de l’Anxova i de la Sal ens presenten un nou tema d’estudi: el del cultiu de l’arròs a l’Escala. L’arròs va jugar el seu paper pel fet de ser un conreu idoni per a les zones inundables del Riuet, vinculat a la conca del Fluvià. També a ponent i al sud, a banda de la carretera de Bellcaire que són conreus regats pel recs del Molí Cinyana, procedents del Ter. A la nostra vila, durant diferents èpoques de la història, el cultiu de l’arròs va donar feina a moltes persones i va ajudar a viures moltes famílies.

EDICIÓ: Ajuntament de l’Escala-Museu de l’Anxova i de la Sal / Centre d’Estudis Escalencs, 2015

PREU 18 €

El conreu de l’arròs Ampostins i valencians a l’Escala

El balafon i la música ancestral dels griots de Guinea Conakry

AUTORA – Lurdes Boix Llonch

Lurdes Boix és una apassionada de la història oral. En un viatge personal a Senegal i Guinea Conakry, va tenir la possibilitat de conèixer una família de griots, una casta de músics que es transmeten la tradició musical, d’una manera oral, des del segle XIII i ens presenta el resultat d’aquest treball en aquest llibre, que ens acosta al món mític dels griots i a la seva cultura ancestral.

EDICIÓ: Museu de l’Anxova i de la Sal, 2017
40 pàgines
ISBN: 978-84-617-4746-7

PREU 10 €

El balafon i la música ancestral dels griots de Guinea Conakry

CARPETES DE FOTÒGRAFS DE L’ESCALA

Miquel Bataller

L’Escala, gent de mar
Retrats de pescadors 1970-1990

Les fotografies de Miquel Bataller, dipositades a l’Arxiu, són un testimoni del món mariner de l’Escala, entre els anys 1970 i 1990, un món que ha patit molts de canvis. Al costat de les fotografies més actuals d’actes festius i culturals, personatges i esdeveniments singulars, constitueixen un document gràfic de l’Escala de final del segle XX i principi del segle XXI.

EDICIÓ: Ajuntament de l’Escala, 2010

PREU 18 €

MIQUEL BATALLER

QUADERNS D’ARTISTES DE L’ESCALA 

Rafel Sureda Ballester

Catàleg de l’exposició
AJUNTAMENT DE L’ESCALA
Dels 2 al 25 de setembre de 2006

TEXTOS
Josep M. Guinart i Solà
Jaume Fàbrega
Xavier Vila i Mitjà

RESSENYA
En aquesta exposició es va presentar un artista local que potser no ha estat molt conegut en els circuits habituals de l’art, sobretot pel fet que la seva creativitat girava entorns d’un estil, que si bé darrerament ha estat més reconegut, no ho va ser en absolut en el seu moment. Es tracta de Rafel Sureda i Ballester, conegut per tots, com “Tòful”. Es tracta del denominat “art naïf”.

Tòful expressava la seva creativitat artística a través de les formes simples, dels dibuixos amb una certa tendència infantil, simplificant absolutament la realitat.

EDICIÓ: Ajuntament de l’Escala, 2006
36 pàgines
PREU 5 €

RAFEL SUREDA

Enric Serra Auquè

Catàleg de l’exposició
AJUNTAMENT DE L’ESCALA
Dels 2 al 25 de setembre de 2005

TEXTOS
Josep M. Guinart i Solà
Alícia Viñas i Palomer

RESSENYA
Tot i que va néixer a Barcelona Enric Serra passava llargues temporades a la vila, a casa dels seus avis escalencs. Era un pintor emergent que gaudia d’un reconegut prestigi ja en l’àmbit internacional per la seva habilitat i creativitat plàstica, destacava especialment en el Romanticisme.

34 pàgines

PREU 5 €

Enric Serra Auquè

Abel Quintana, pintor de l'Escala

Catàleg de l’exposició
AJUNTAMENT DE L’ESCALA
Dels 2 al 30 de setembre de 2003

COORDINACIÓ
Cristina Escat i Martí

TEXTOS
Cristina Escat i Martí
Josep M. Guinart i Solà

RESSENYA
L’Abel Quintana és el pintor escalenc per excel·lència, no només pels seus orígens, sinó per l’acurada tria dels racons dels nostre poble, que plasma en els seus quadres amb gran virtuosisme i exquisida sensibilitat.

EDICIÓ: Ajuntament de l’Escala, 2003

40 pàgines

PREU 5 €

Abel Quintana, pintor de l'Escala

Realitat i Llum en l’obra de Rafel Ramis

Exposició
AJUNTAMENT DE L’ESCALA
Del 2 de setembre al 4 d’octubre de 2000

COORDINACIÓ
Mariona Sugranyes

RESSENYA
Tota la pintura de Rafel Ramis (1912-1991) és una lluita constant per captar la llum del seu present a través dels colors dels elements dels seus paisatges; el blau turquesa del cel, el també blau però més enrabiat del mar, els blancs lluents de les barques, entre molts altres.

EDICIÓ: Ajuntament de l’Escala, 2000

35 pàgines

PREU

Realitat i Llum en l’obra  de Rafel Ramis

Xavier Vila i Mitjà

Catàleg de l’exposició
AJUNTAMENT DE L’ESCALA
Dels 2 al 30 de setembre de 2007

AUTORS
Xavier Vila i Mitjà
Juan Barceló Coll
Roser Juanola i Terradellas

RESSENYA
La trajectòria de Xavier Vila i Mitjà segueix una línia ben definida dins el sentit i vocació artística. Nat a Anglès, de seguida, a la postguerra civil, la família es trasllada a l’Escala on el seu pare desenvoluparà una llarga i fructífera labor pedagògica.

EDICIÓ: Ajuntament de l’Escala, 2007

40 pàgines

PREU 5 €

Xavier Vila i Mitjà

Pujolboira Pintor de la Mediterrània

Catàleg de l’exposició
AJUNTAMENT DE L’ESCALA
Del 2 al 18 de setembre de 2001

RESSENYA
La pintura de Pujolboira és una pintura on les formes, els colors i la llum es combinen amb una harmonia que sembla senzilla, fàcil, com feta sense esforç, però és en aquesta bellesa tan espontània i natural on radica la tècnica impecable i la sensibilitat més íntima de l’artista. Així, els seus quadres, portats pel fil subtil de la mirada fins els racons més profunds dels sentits, és segur que despertaran en nosaltres tota l’admiració i el reconeixement que es mereix una trajectòria artística de la seva categoria.

PREU

Pujolboira Pintor de la Mediterrània

MONOGRAFIES LOCALS 

L’Escala, un exemple de supervivència

Monografia basada en la tesi de llicenciatura de l’autora dirigida pel Dr. Jordi Nadal Oller

AUTORA
Marina Esteban i Sastre

TRADUCCIÓ I CORRECCIÓ
Joaquim Armengol i Llach

PRÒLEG
Antoni Moliner Prada, professor d’Història a la UAB

EDICIÓ
Ajuntament de l’Escala / Diputació de Girona, 2001

COORDINACIÓ
Lurdes Boix i Llonch

FOTOGRAFIES
Josep Esquirol i Joan Lassús de l’Arxiu Municipal de l’Escala (AME); Josep M. Oliveras i Jordi Piqué

ISBN
84-606-3051-X

182 pàgines

PREU 15 €

L’Escala,  un exemple de supervivència

L’Escala des de l’empostissat

Història de la Principal de l’Escala i altres cobles locals

AUTOR
Jordi Gallegos i Córdoba

Exhaustiu estudi sobre la cobla La Principal de l’Escala i altres cobles locals. A més de la història de la formació, s’hi inclouen biografies de molts músics escalencs. Destaquen la gran quantitat de dades, documents gràfics per explicar tan fets tràgics, com episodis plens d’humor, curiositats i anècdotes, per copsar la història de la música, i en especial, les sardanes a l’Escala.

PRÒLEG
Lluís Albert i Rivas, compositor de sardanes

EDICIÓ
Ajuntament de l’Escala amb la col·laboració de la Diputació de Girona, 2008

590 pàgines

ISBN
978-84-606-4635-5

PREU 30 €

L’Escala des de l’empostissat

Monografies locals. L’ESGLÉSIA DE L’ESCALA

Allò que ens en conten els Arxius

AUTORA
Mercè Vila Mitjà

Mercè Vila ha estudiat la construcció de l’església parroquial de Sant Pere de l’Escala i, encara que la seva investigació giri entorn de les diverses etapes de la construcció de l’edifici material, hom percep d’una manera subjacent el capteniment dels veïns de la vila en les diverses èpoques i circumstàncies, amb relació al temple parroquial.

EDICIÓ
Ajuntament de l’Escala / Diputació de Girona, 1997

144 pàgines

PREU 9 €

Monografies locals  L’ESGLÉSIA DE L’ESCALA

ESBARTS ESCALENCS 60 ANYS

Danses tradicionals

AUTOR
Josep Clos

Aquest llibre pretén deixar constància de vivències relacionades amb la dansa, en particular amb els grups de joves que han participat al llarg d’aquests anys i que l’autor ha compartit amb ells com a dansaire i com a director. Per a tots ells va dedicat aquest recull per descriure d’una manera planera i senzilla els trets més importants i fer unes llistes completes de tots els components que hi han participat, de les actuacions fetes i dels balls que s’han anat incorporant i ensenyant a tots els diferents grups de dansaires

EDICIÓ
Curbet Comunicació Gràfica, 2008

238 pàgines

ISBN
978-8496766754

PREU 25 €

ESBARTS ESCALENCS 60 ANYS

Història del Carnaval a l’Escala

DE
Lurdes Boix, Josep Clos, Josep Vilabrú, Jordi Guinart, M. Rosa Portell, Rosa Ribera, Pere Guanter, Jordi Boix i Jaume Comas

A CURA DE
Lurdes Boix

RESSENYA
El 2003, aprofitant els 25 aniversari de la recuperació de les rues de l’Escala en època democràtica, es va preparar un llibre especial, per a recordar a totes les escalenques i els escalencs, els carnavals viscuts des de principis dels segle XX fins el 2003, amb articles i sobretot amb moltes fotografies de carnavals, les més antigues procedents del fons d’imatges de l’Arxiu Històric de l’Escala i familiars, i les més modernes, guanyadores dels concursos de fotografia de Carnaval.

EDICIÓ
Ajuntament de l’Escala amb el suport de la Diputació de Girona, 2003

256 pàgines

ISBN
84-606-3347-0

PREU 22 €

Història del Carnaval a l’Escala

COL·LECCIONS DIGITALS

EL CURS DEL FLUVIÀ EN EL TRAM BAIX

MARISA ROIG SIMON
El curs del Fluvià en el tram baix. Segles XVI-XX. De Sant Pere Pescador a Empúries
Col·lecció Arxiu Històric l’Escala, 1
Edita Ajuntament de l’Escala
L’Escala, 2020
ISBN: 978-84-09-18318-0
150 pàgines

 Aquest llibre de l’historiadora Marisa Roig Simon dona a conèixer a partir de documentació inèdita, cartografia antiga i el testimoni de cronistes i viatgers dels segles XVII, XVIII i XIX la història del curs baix del Fluvià, en época moderna i contemporànea. El riu Fluvià va ser l’element al voltant del qual es va organitzar el territori, els nuclis de población i l’activitat econòmica.

La novetat del treball radica a ser un dels primers estudis històrics que analitza el desviament del riu, el 1740,i el canvi d’emplaçament de la desembocadura, d’Empúries (Sant Martí d’Empúries, l’Escala) a Sant Pere Pescador.

Aquest llibre inicia la “Col·lecció Arxiu Històric l’Escala”, que neix per continuar i ampliar la difusió de la història local a partir de la investigació de documents d’arxiu inèdits.

L’autora Marisa Simón és historiadora, presidenta de l’Associació d’Història Rural i responsable de l’Arxiu Municipal de Castelló d’Empúries i autora de diversos estudis sobre arxivística, història i patrimoni de l’Alt Empordà.

DESCARREGA EN PDF

ESBARTS ESCALENCS 60 ANYS

MONOGRAFIES

Històries de pescadors de la Costa Brava

AUTORS
Lurdes Boix
Jaume Badias

COL·LECCIÓ
El Caliu de la Memòria, 2

RESSENYA
Els historiadors Lurdes Boix i Jaume Badias fa molts anys que parlen amb pescadors de la costa que va de Portbou a Blanes. Fruit d’aquestes converses sabem que el mar és una gran caixa de sorpreses: a vegades bones, en forma de grans pesqueres, però, a voltes, tràgiques.

Algunes d’aquestes històries ens deixaran corpresos, per exemple, la dels tres germans Puigvert, de Lloret de Mar, que amb només 11, 8 i 6 anys ja es jugaven la vida al mar per sortir de la misèria.

EDICIÓ
Editorial Gavarres i Ajuntament de l’Escala, 2018

204 pàgines

ISBN
978-84-945279-5-1

PREU 20 €

Històries de pescadors de la Costa Brava

CD MÚSICA TRADICIONAL 

CANÇONS, MÚSIQUES I SONS DE LA FESTA DE LA SAL

PREU 15 €

CANÇONS, MÚSIQUES I SONS DE LA FESTA DE LA SAL

CANÇONS, MÚSIQUES I SONS DE LA FESTA DE LA SAL

CANÇONS TRADICIONALS CATALANES A L’ESCALA

PREU 22 €

CANÇONS TRADICIONALS CATALANES A L’ESCALA

CANÇONS TRADICIONALS CATALANES A L’ESCALA