Dibuixos i pintures Rafel Ramis

COL·LECCIÓ DE PINTURES I DIBUIXOS RAFEL RAMIS

L’Ajuntament de l’Escala disposa del llegat pictòric de Rafel Ramis (1912-1991) que inclou un centenar d’olis i un miler de dibuixos (aquarel·les, gravats, caricatures…). Un dels grans valors del fons municipal és el fet que permet repassar tota la trajectòria vital de l’artista, des de la seva infantesa i la seva vellesa a l’Escala, passant per la joventut i l’etapa de formació a Barcelona i l’etapa en què va viure a sudamèrica.

A principis del 2018 el Museu de l’Escala – Alfolí del Sal va acollir  una gran exposició que va ocupar les tres sales de la planta baixa de l’Alfolí. En una d’elles s’hi va fer un repàs per la seva trajectòria vital a través dels diferents gèneres i tècniques que va utilitzar. En una altra s’hi van exposar les populars “marines” de Rafel Ramis, olis amb què retratava l’ambient mariner tant de l’Escala com de la seva etapa sudamericana. Finalment, en la darrera sala, s’hi van poder veure alguns dels dibuixos de l’artista. L’objectiu municipal és posar en valor l’obra d’aquest pintor escalenc.

Rafel Ramis aporta a l’art contemporani una visió del paisatge empordanès, emotiva i expressiva. La seva obra rep influències postimpressionistes. La temàtica i els gèneres són heterogenis. Les tècniques preferides van ser l’oli i l’aquarel·la.

Els dibuixos són la recreació del seu dia a dia. Cal ressaltar el gran nombre d’aquarel·les de traços simplificats, sense rebutjar altres procediments com llapis, carbó, pastel, tinta i gravat. També va treballar en altres gèneres com el còmic i la caricatura, utilitzats per deformar o exagerar el caràcter o els trets físics dels personatges, entre els quals es troben amics artistes, gent del circ i mariners.

Tallers de pintura a l’estil de Rafel Ramis

Tallers familiars de pintura sobre Rafel Ramis

Conferència Inaugural Exposició Rafel Ramis