Presentació del llibre “La Salaó de peix” i de l’exposició “Salaó és nom de dona” al Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala (MASLE)

març 31, 2025

El proper divendres 4 d’abril, a les 7 del vespre, tindrà lloc al MASLE la presentació del llibre La Salaó de peix de la col·lecció Quaderns de la Diputació de Girona. La presentació anirà a càrrec de Rosa Hostench, presidenta de la Unió de Saladors Històrics d’Anxova de l’Escala i de l’autora, Lurdes Boix Llonch, historiadora i exdirectora de l’Arxiu i el Museu de l’Escala.

Aquesta publicació fa un repàs a la història d’un element que ha estat importantíssim per a la història de la humanitat com és la sal i la seva utilitat en la conservació dels aliments. La pesca i la salaó de peix blau a la costa gironina van ser molt actives en el conjunt de la costa catalana fins a mitjan segle xx. El peix blau, bàsicament l’anxova i la sardina, ha passat de ser la proteïna dels pobres a esdevenir un producte de luxe, a causa, entre altres factors, de la contaminació i la sobrepesca.

En el transcurs de l’acte també tindrà lloc la inauguració de l’exposició temporal “Salaó és nom de dona”. Aquesta exposició de fotografies mostra com des de temps immemorials, les dones de l’Escala han treballat als antics salins o fàbriques de salaó d’anxova i sardina. Esganyar (treure el cap i les vísceres), embarrilar, fer el brou o salmorra, fer pots o galledes i, fins i tot, carregar caixes plenes de peix, són feines que, amb una saviesa ancestral, s’han anat transmetent de mares a filles a l’Escala, el poble amb més tradició ininterrumpuda de salaó de peix de Catalunya  i de la Mediterrània occidental.

El Museu de l’Anxova i de la Sal de Escala vol homenatjar amb aquesta exposició les treballadores de les fàbriques de salaó d’ahir, d’avui i de sempre.

Més informació a  museu@lescala.cat  i al 972 77 68 15