22 de juny

Presentació facsímil del manuscrit de Solitud de Víctor Català

 

El 23 i 24 de febrer de 2019 es va fer una petita exposició d’originals de les edicions i traduccions de Solitud, amb motiu de l’esdeveniment L’Escala, vila del llibre. Prop de 1.000 persones es varen desplaçar de diversos indrets de Catalunya a l’Alfolí de la Sal per poder admirar per primera i única vegada tot el lligall del manuscrit original de l’obra Solitud, de Víctor Català entre els anys 1904 i 1905, i publicat per entregues a la revista Joventut. L’afluència de visitants al manuscrit original va servir per comprovar que l’obra continua vigent i desperta tan d’interès com fa un segle.

Ara, aquest juny del 2019 s’ha presentat per primera vegada la publicació íntegra de la reproducció en facsímil del manuscrit de Solitud de Víctor Català, amb una tirada de 150 exemplars que es distribuiran a la família i també a les biblioteques, arxius i escoles per facilitar la consulta i la difusió d’aquesta obra emblemàtica i universal. És el número de la col·lecció Arxiu Víctor Català amb l’objectiu de difondre l’obra original.

Lluís Albert va crear el Museu-Arxiu Víctor Català, el 1975, a la finca Clos del Pastor, que una admiradora havia regalat a Víctor Català, i on l’escriptora acostumava a fer tertúlies literàries. Durant més de quaranta anys, Lluís Albert va catalogar l’obra literària i va posar-la a la disposició dels investigadors/res de la seva obra, motiu pel qual, al costat de la seva tasca com a musicòleg, l’ha fet mereixedor de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya enguany. Pel fet de trobar-se ran de mar i malgrat els esforços de Lluís Albert per mantenir-la lliure d’humitat, s’ha hagut de portar a restaurar al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya.

La voluntat de l’ajuntament és la de conservar a l’Arxiu Històric i al Museu de l’Escala aquest  important llegat format per uns 10.000 elements repartits entre manuscrits literaris, correspondència, edicions i traduccions de l’obra, pintures, dibuixos, col·lecció d’arqueologia, fotografies i objectes personals, amb l’objectiu de difondre l’obra de l’escriptora i artista tant al públic especialitzat com al gran públic. Per a aquest fi l’Ajuntament ha habilitat dos espais a la segona planta de l’Alfolí de la Sal destinats als fons de l’Arxiu Històric de l’Escala, un dipòsit pel suport paper i pergamí i l’altre per al suport fotogràfic.