RUTA VÍCTOR CATALÀ 

Caterina Albert Víctor Català (L’Escala, 11 de setembre de 1869 – 27 de gener de 1966), és una de les escriptores fonamentals de la literatura catalana del segle XX. Va conrear diferents gèneres literaris: novel·la, narrativa, poesia i  teatre. Però la seva obra més coneguda és Solitud, novel·la cabdal de la literatura catalana i europea amb la qual es consagrà com a escriptora.

Aquesta ruta comença al barri vell de l’Escala, una ruta que esdevé una passejada pel barri vell a través dels indrets que varen inspirar Víctor Català i vinculats a aquesta gran escriptora, nascuda a l’Escala, amb lectura de textos davant de la casa pairal, l’interior de l’Església de Sant Pere, la Platja de l’antic port, la Punta, el jardí del Clos del Pastor, el cementiri mariner, la font i el safareig i l’ermita de Santa Reparada a Cinc Claus.

Ruta programada només pel juliol i agost. La resta de l’any per visites concertades prèviament.

Preu 5 €/pax   Més informació: 972 05 98 23 / 972 77 68 15 infomuseu@lescala.cat

ELS VALORS DE SOLITUD

Els valors de Solitud són indiscutibles i perduren en el temps. Va ser un best seller a l’època i encara es segueix traduint i editant. El domini del llenguatge, la riquesa expressiva i el tractament del món interior de la dona en conflicte amb el seu entorn, com fa magistralment amb la protagonista, la Mila, converteixen Solitud en una obra intemporal que sobreviu als embats del temps pels seus valors universals: la rebel·lia contra l’adversitat per esdevenir un ésser lliure.

Solitud és la història d’un viatge iniciàtic, de la transformació espiritual d’una dona per esdevenir més sàvia en la seva solitud, amb una total simbiosi amb el paisatge. I tot això tan bellament descrit, tan magistralment expressat, un cant a la llibertat amb un domini inigualable del llenguatge i un comprensió infinita de l’ànima humana i del món interior de les persones. La història de la solitud interior i exterior que “cristal·litzarà amargament en son destí…”

Tot això unit a la lluita personal de Caterina Albert, l’escriptora que va haver d’escriure amb un pseudònim masculí perquè era una dona, pel que escrivia i per com ho escrivia, una dona que no va ser prou valorada, potser fins i tot bandejada primer pel fet de ser dona i després per la crítica dels contemporanis pel seu esperit lliure, una dona tota passió, que posava passió a tots i cadascun dels seus personatges. Només algú que ha patit en la pròpia pell l’opressió pot escriure com ella ho fa.

Ens la podem imaginar les nits, quan li agradava escriure, amb els sentits desperts per crear una obra tan genial a l’antic graner, escrivint i escrivint, posant-se a la pell de la Mila, del bondadós pastor, del maligne Ànima, de l’entranyable Baldiret i del sensual Arnau, creant personatges que han esdevingut mítics com la pròpia muntanya, que ella veia enfilant el carrer de casa seva: al sud la muntanya del Montgrí, al nord, la mar, protagonista també de narracions com Mar d’hivern.

Més enllà dels valors humans de la novel·la, no hi ha dubte que ens trobem davant d’un document digne de pertànyer al registre Memory of the World per la UNESCO, tal com el Llibre del Sindicat Remença de l’Arxiu Històric de Girona, de 1448. Aquest registre inclou els documents que contenen dades essencials per la història de la humanitat o que són obres mestres de la creativitat.

No hi ha dubte que junt amb la Ruta Víctor Català, que vàrem estrenar el 2005, amb motiu del centenari de la publicació de Solitud, que forma part del Mapa Literari Català, de l’associació Espais Escrits. Rutes del Patrimoni Literari Català, hem contribuït enormement a fer arribar aquesta gran escriptora a les escoles i al gran públic. Ara amb la creació dels tres Espais Víctor Català i amb la col·laboració de la Càtedra Víctor Català engrandirem encara més el seu coneixement.